1 ember a Holdon?

 2010.03.18. 22:41

1 szereplő, 1 elsőfilmes, 1 helyszín, 1 robot. A mérleg adott. A filmről lehetetlen poénlelövés nélkül tárgyalni. Fesztiválfilm, sorra nyeri a díjakat. Mr. Rockwell és Mr. Jones odateszik magukat.

Sam 3 éves szerződése lassan lejár a Hold egyik bázisán. Meghibásodik a kommunikációs csatorna, Sam egyre betegebb, egyre több kérdése van és egyre érdekesebb dolgokra derül fény.

Moon (Hold) R.: Duncan Jones, sz. dráma, sci-fi; 96min. 2009.

Alapadatok bővebben: http://www.imdb.com/title/tt1182345/

Szöcske-o-Meter: 8,0

A következő bejegyzés a film végkifejletével kapcsolatos információkat tartalmaz:

Rendezés

A történet első megközelítésben elcsépeltnek tűnik. Klón->rájön, hogy klón->ellenszegül. A nemzetközi díjak szerint nem tipikus klónfilm. Kétségtelenül új megközelítésbe helyezi ezt az ismeretlen világot. Körömrágós történetvezetés? Nem. Inkább fotelkarfamegszorítós. Jones az eredeti történet kitalálója, bár nem ő írta a forgatókönyvet. Jól bánik Sammel, mozogtatja a térben, hatalmasnak tűnik a holdbázis. A végén pedig, hogy a főhős elrepül a Föld felé és velünk dönteti el, hogy sikerül-e neki a misszió. Jól eltalálta, mi lehet a koronája a filmnek.

Moon 2? Nem kérjük, köszönjük. Bruce Willis gyártsa nyugodtan a Die Hard 5-öt, még nagyobb galibával, meg legyen Amerikai Pite 9. DE JONES! Ne állj a sötét oldalra!

Duncan bizonyított és szerintem következő rendezésébe nagyobb anyagi ferdezettel vághat majd neki. Figyelemmel fogjuk kísérni, mit üt össze nekünk. Remélem monumentálisabb alkotással örvendeztet meg minket. Nem mintha bármi baj lenne a Moonnal. Sőt nagyon frappáns, olcsó és kerek kibontakozást láthatunk, hallhatunk.

Szereplők

Egyszereplős filmben nagyon oda kell tenni magát Rockwellnek. Próbálja rendesen, bár azonosulás a karakterrel nem minden esetben sikeres. A meglepettség, hogy klón, hogy megtalálja önmagát a holdmobilban... Nos, túl nyugodtan kezeli a helyzetet. Nem tudom h rendezési hiba vagy színészi kapufa. Mindenestre magam se csinálhattam volna jobban a beteg Sam szenvedését és a figthingot. Bár ha a klón haldoklik, akkor hullik a haja, meg tüdőgyulladása lesz? Ez egy kidolgozatlan szál. Azért persze örülünk, hogy nem Arnold Svarceneggeres 6. naponos béna klóngyárat látunk.

Van valami furcsa a játékában, amit definiálni nem lehet. Nem pozitív vagy negatív jegyekről van szó, hanem valami megmagyarázhatatlanról. A hangulatváltások, pl.: boldogság-szomorúság, vagy bánat-nevetés különösen kidolgozottak. Összefoglalva imádatunk üldözi őt - Highfive Samnek.

GERTY Kevin Spacy hangjával és az eredeti smile-skálás robotmimikával jó mellékszereplő.

Képi világ

A belső jelenetek szeretjük, díszletei impozánsra sikeredtek. Fakó színek, szép megvilágítások. A külső jeleneteket már nem szeretjük. Kidolgozatlan holdkombájn és adótonyok. Az energiaszüretelő nem tudom mit fröcsköl magából, de az sajnos gagyira sikeredett. Az adótonyok szánalmasak. A holdmobilt pedig kis makettasztalon damillal húzták a felvételkor. Jó lett. Azt elhisszük nekik.

Mindössze 5 millió dolláros költségvetéssel készült a Sony gondozásában. A sonytól többet várunk.  31 nap alatt forgatták. Az elején található castok is remekül illeszkednek a 3D hatást imitálva. Szép volt Sony!

A film szellemisége

Boldogságkeresés, elidegenedés, szenvedés, félelem, szabadság, szerelem, bánat, barátság, rabszolgaság, csalódottság. A film ezeket a tageket kaphatná. Bejár fontos emberi érzéseket.

Mi a szabadság? Jobb tudatlanul boldognak lenni, célokért hajtani vagy boldogtalanul szenvedni az igazság teljes ismeretében? Mit válasszak? Samben ezek a kérdések zajlódhatnak le, de bevállalja és összpontosítva minden áron véghez viszi tervét. Az emberi kitartás és vágy, hogy megtudjuk kik is vagyunk valójában.

Konzekvencia

Mostanában kevés sc-fi született, jónak titulálható pedig szinte egy sem. A szakma most csemegzéhet és nyálcsorgathat, kultfilmmé magasztalhatja. Páran megteszik. Ha nem született volna még jövős klónos oknyomozós film, akkor talán unicum lehetne, de így sajnos nem. Ettől függetlenül megérdemli a figyelmet. Kicsit thrilleres, bár szándékosan nem írtam a műfajai közé.

Nem szeretnék ráébredni arra, hogy egy rabszolgaklón vagyok, héliumot szüretelek és még a robothaverom is titkolózik.

Címkék: film dráma sci fi moon

A bejegyzés trackback címe:

https://szocskeszepe.blog.hu/api/trackback/id/tr871842605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása