Puzzle az élet

 2010.03.13. 11:36

Szúrtál már ki valakit a tömegből, hogy vajon milyen lehet az ő élete, hol lakik, mit csinál, ha hazamegy, mit vacsorázik és mi a kedvenc időtöltése?

Hősünk így tesz, közben pedig írónak képzeli magát és a készülőben lévő regényéhez gyűjt anyagot hivatalosan. Áltatja magát, hiszen már rég nem ez a cél...

Following (Követés) R.: Cristopher Nolan, ff., 69min. 1998.

Alapadatok bővebben: http://www.imdb.com/title/tt0154506/

 Szöcske-o-Meter: 8,2

A következő bejegyzés a film végkifejletével kapcsolatos információkat tartalmaz:

Rendezés

Aki ismeri Christopher Nolant, tudja, hogy szeret játszani a mozaikos szerkesztéssel( ld. Memento). Nyilván nem a Batman filmekre gondolok, de Heath Joker új karakterét is neki köszönhetjük. Most nem ezért szeretjük, hiszen szeretjük. Első nagyjátékfilmjével 4 nemzetközi díjat húzott be Nolan, nem hiába, hiszen minden munkafázisban benne volt a keze: forgatókönyv, rendezés, producer, operatőr, vágó. Csak a zenéhez nem tudott hozzátenni - megbocsájtható.

Aki nem szeret figyelni folyamatosan és háttérfilmezni akar, őt elveszítjük 10 perc után, mivel Nolan úgy írta meg a filmet, hogy a film ide-oda ugrál az időben. A fiatal fickó miért van megverve az egyik jelentben, miért van hosszú haja a másikban és Cobbnak hány neve van tulajdonképpen? A több idősík hamar letisztul és követhető lesz a sztori. Viszonylag kevés a statív,de életszerű a nézőpont. Nincsenek felesleges percek, vontatottá tévő képek. Kevés a zene, de csak annyi, amennyit feltétlenül megkíván a sztori. Tökéletes keret: vallomást tesz a főszereplő és a végén kiderül, hogy beismerő vallomás volt.  Saját magáról beszél, miközben valaki másról va szó. Észre se veszi, hogy magára tereli a gyanút.

Szereplők

Lényegében 3 szereplőt mozgat, a női szereplőből kihozhatott volna többet, kicsit lapos az a vonal. A főszereplő olyan naivan hiteles, mint amilyennek lennie kell, hiszen marionetteznek vele végig. Azt hiszi ő követ, de közben őt követik. Azt hiszi talál áldozatokat, de ő az áldozat. Ördögi kör részese lesz, semmi nem az aminek látszik. A legfőbb csavarok elhelyezése pontosan működik. Segíteni akar, de ott verik át ahol akarják. Úgy tűnik, hogy a bűnösök megússzák a számonkérést, bár lesz némi feszültésg 2 negatív hősünk között is a közeljövőben, hiszen a csaj feleslegesen fekszik le az áldozattal. A negatív hős néha már túl okos,minek?

Képi világ

A fekete-fehér képvilágot erősíti az hősünk életének szürekségét. Nyomasztó lesz egy idő után. Néha idegesítő, a légkör, a sok füst, a szupertotálok a fekete-szürke-fehér hármasba. Afilmben a verekedés jelent kidolgozatlannak tűnik számomra, a vért nem hiszem el, a fájdalmak viszont életszerűek. Garantál 2 cigi a film után. Kiábrándító a valósága, a világunk, ami bármelyik városban játszódhatna. Klassz kis sikátorok, elhagyott házak.

A film szellemisége

Nem kell ide szuperlatívusz, de bizony kellemetlen lehet ha ellopják a fülbevalód egyik párját. A fele megvan, de hordani nem tudod. Irdatlanul ideges lennék, ha ilyen problémát okozhatnának nekem. Szerencse, hogy nem hordok fülbevalót.

Cobb hobbija: ellopni az emberek legféltetebb kincsét, hogy megértésk, minek voltak a tulajdonában. Mit vesztettek, mire nem figyeltek eléggé. Az önmaguktól elidegenedő emberek sorsa. Még magunkat sem ismerjük, pedig a legnagyobb kincs lehetne.

Hiszékenység? Okosabb akarsz lenni mindenkinél, de közben nem veszed észre, hogy mekkorra nagy lúzer vagy. Függő lehet az ember, ha rákattan valamire, a munkanélküliség nem csak itthon probléma és ha az ember introvertált, az rádob egy lapáttal, hogy kelepcébe csaljnak.

Konzekvencia

Kevés pénzből is lehet igényes kultuszt létrehozni. Barátaink lakásán is forgathatunk hétvégente és elhúzhatjuk jó sokáig a munkálatokat. Nolan is így tett-eredménye számos nemzetközi díj és szakmai elismerés mellett a prodeucerek figyelme volt.

Nem akarunk azonosulni a főhőssel, hiszen csúnyán megszívja, elhatároldóunk tőle lélekben és megfogadjuk, hogy senkit nem fogunk követni. Nyilván nem vagyok aberrált, de ha az leszek valami más szegmenst nézek ki magamnak. De mi van akkor, ha minket követnek?

Címkék: film krimi dráma following

A bejegyzés trackback címe:

https://szocskeszepe.blog.hu/api/trackback/id/tr481836293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása