Miskolci mentorok

 2010.03.21. 16:18

Különösen érzékeny szociológiai probléma egy miskolci közegben, kifinomult képi világgal. Szemlén versenyfilm volt kategóriájában, de vajon megegyzik a film tartalma és a köré koholt búra?

Peti és Robi pártfogóhoz jár. Párhuzamosan követhetjük nyomon az életükből kiragadott egy részt. Pártfogóhoz kell járniuk, de vajon mennyire hatásos a nyugati modell nálunk, van-e foganatja és egy idegen intézmény segíthet ott, ahol a szülő már nem?

Sorsod Borsod, R.: Nagy István, sz. dokumentumfilm, 54min. 2009.

Alapadatok bővebben: http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=108158

SzöcsKe-o-Meter: 8,7

A következő bejegyzés a dokumentumfilm végkifejletével kapcsolatos információkat tartalmaz:

Rendezés

A Kunt Ernő Képírő műhely tagjai készítették ezt a dokumentumfilm, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Kultúrális és Vizuális Antropológia Tanszékével szoros összefüggésben dolgoznak.

A film alapjába véve jó. De a film köntöse teljesen más mondanivalót formál. Sorsod Borsod-mire utal a cím? Valaki ki akar törni, mindenképpen Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéből, de ha végképp leszűkítjük, akkor a borsodi részről, tehát Miskolc és környékéről. Ergo Miskolcról fog szólni a film, de ehelyett kinyitjuk a csomagolást és valami teljesen mást kapunk. Bármelyik magyar városban játszódhatna, persze nyilván szociális megosztott helyről beszélünk, de a film megtekintése után mégsem derül ki ez ennyire egyértelműen.

A másik dolog a pártfogó: köntös szerint ugyanaz. Nem, nem ugyanaz a filmben, mivel mutatják őket is az interjúnál. Szerintem teljesen más helyzet lenne, ha ugyanaz lenne, hiszen akkor sokkal izgalmasabban kiéleződne a modell defektje. Persze, lehet, hogy az én szemem már nem a régi és ugyanaz a mentor mindkét esetben.

Szereplők

A szereplők, akik valós szereplők, saját életük sznípadán állnak, az általuk kreált díszletekben. Eleinte még érezni, hogy érzik a kamera jelenlétét, nem veszik komolyan, rájátszanak, de a vége felé, ahogy komolyodnak a dolgok, már nem olyan mókás nekik se.

A rapper graffitis magyar fiú és a "fuxos" diszkós roma fiatalember esete a pártfogóval. Az ellentét izgalmas. A sorsuk viszont egyforma, mely arra utal, hogy a szociális gondok függetlenek faji származástól. Szerencsés szereplőválasztások.

"Azért elgondolkodtató, hogy hogyan kerül a bizalmába a fiatalkorú eltévelyedettnek az a pártfogócsaj, aki ott pattog a sráccal és faggatja. nem lennének erre alkalmasabb emberek? Ettől biztos nem nyílik meg senki..."

Sorsod Borsod kommentek, Scalad, port.hu, 2009. 02.18. 16:28

 

Képi világ

Egyfelől képi világa nagyszerű. Rengeteg reggeli intermezzo. Remek beállítások. Amikor a fiú a focikapunál előbb csak a háttérben, majd közel áll. Sok árnyékos játék, világosból sötétbe, sötétből világosba - ez talán szimbolikusan rejtett üzenetet hordoz magába, hogy a annak a bizonyos éremnek hány oldala is van.

Másfelől viszont néha túl sok. Néha úgy érzem, hogy 54 percesnek kell lenni a filmnek, de csak 48 percet tudtak vágni a nyersből és még forgatni kell hozzá vágóképeket. A minőség jó de a mennyiség rossz.

A film szellemisége

Alapvető kérdést tesz fel: A nyugati modell, amit ott bevált alkalmazható-e egy ilyen közegben, mint Észak-Kelet Magyarország. Naná, hogy nem, hisz ott vér véget az egész az egyik oldalon, hogy semmi nem változik, a másik oldalon pedig a fiatal korúak börtönében ver tanyát, de jó útra akar térni. A film utóbbi esetben is azt sugallja, hogy esélytelen.

Másfelől a pártfogók szerepét vonja kétségbe, hogy alkalmas eberek ülnek-e oda és beszélgetnek azokkal - az életükkel kapcsolatosan érzékeny - fiatal fiúkkal vagy lányokkal, akiknek valamilyen problémái vannak.

Konzekvencia

Sorsod Borsod? Ismételni tudom magam: ugyanez megtörténhetne megyében is, más régióban, de akár a környező országokban is. A sorsod nem Borsod, hanem maga a környék - tágabb értelemben.

A film kellőképpen rávilágít bizonyos prolémákra és felnyitja pici szemünket és a különdíj kategóriában az idei, 41. Magyar Filmszemlén méltán - még ha megosztva is - érdemelte ki.

Címkék: film dokumentumfilm sorsod borsod

A bejegyzés trackback címe:

https://szocskeszepe.blog.hu/api/trackback/id/tr731856748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása